Belangrijk om te weten

Geslaagde leerling terug laten rijden is duur en strafbaar

 

Een geslaagde rijbewijskandidaat meteen na de uitslag zelf in de lesauto terug naar huis laten rijden, kan tot hoge kostenposten voor rijscholen leiden. “Zodra de examinator positief nieuws aan de leerling heeft medegedeeld, is de leerling rijgeschikt bevonden, maar er is nog geen sprake van een geldig rijbewijs. Als er op de terugweg schade wordt gereden door de nieuwbakken bestuurder, is er vanwege het ontbreken van dat document geen dekking. En die kosten worden op de rijschool verhaald.”

Diverse rijscholen laten de instructeur al terugrijden na een geslaagd examen, zo stelt de verzekeringsexpert. “De ex-leerling zit immers nog vol in de emotie van zijn praktijktoets en is op zo’n moment misschien niet helemaal alert. Toch zijn er nog steeds gevallen bekend waarbij de leerling gewoon achter het stuur zat, en er vervolgens schade werd gereden.”

Rijschool

Volgens de wet: je mag geen motorrijtuig besturen zonder geldig rijbewijs. “Zodra de leerling is geslaagd voor het CBR-praktijkexamen en hij kruipt achter het stuur, dan is hij zowel de feitelijke als de juridische bestuurder van de lesauto. Er is dan immers geen sprake meer van rijonderricht en de instructeur wordt gezien als passagier. Bij schade en ongevallen keren verzekeringen wel uit, maar eventuele schadekosten worden op de rijschool verhaald”, zo legt hij uit. “Want de bestuurder was nog niet in het bezit van een geldig rijbewijs.”

“Omdat het rijden zonder geldig rijbewijs een overtreding is, is er geen verzekeringsdekking. Maar waar velen niet bij stilstaan is dat de nieuwbakken bestuurder dus ook het risico op een bekeuring of een verbod om verder te rijden loopt”.

Bent u zelf een coach voor een zeventienjarige

Bent u zelf een coach voor een zeventienjarige? Zorg er dan voor dat dit gemeld word bij jou verzekeraar.

 

Een autoverzekering op je zeventiende?


Wie zeventien jaar oud is, kan tegenwoordig al een rijbewijs halen. In 2011 startte de overheid het experiment ‘Start2Drive’. Daarmee kunnen jongeren, onder begeleiding van een coach, een auto besturen. Daarmee lijkt de volgende stap, een eigen auto, niet ver weg. Maar is dat wel zo? Kun je als 17-jarige een autoverzekering afsluiten? En hoe zit dat dan met schade?

Nog geen eigen autoverzekering
Op je zeventiende kun je nog niet zelf een eigen autoverzekering afsluiten. Je bent immers nog minder jarig. Op deze leeftijd mag je nog geen eigen auto op naam hebben. Daarom sluiten autoverzekeraars ook geen verzekering met je af. Om een kenteken op naam te kunnen zetten, moet je ten minste achttien jaar oud zijn. Heb je als 17 jarige je rijbewijs gehaald? Dan rijd je altijd in een auto die op naam staat van één van je coaches. Je kunt vijf coaches aan de overheid doorgeven. In hun auto’s mag je dan rondrijden. Zij zijn ook aansprakelijk voor de verzekering.

De coach verzekert
De coach zorgt ervoor dat de autoverzekering in orde is. Hij of zij is dit wettelijk verplicht. Want zonder autoverzekering, mag niemand de auto besturen en mag er geen meter gereden worden. De coach kan er voor kiezen om jou, als zeventienjarige, als regelmatig bestuurder te laten bijschrijven. Dan weet de autoverzekeraar dat jij vaker achter het stuur kruipt, dan je coach.

Bent u zelf een coach voor een zeventienjarige? Zorg er dan voor dat de verzekeraar weet dat u een jonger persoon als regelmatige bestuurder heeft. Als de 17-jarige bestuurder dan schade rijdt, voorkomt dat een hoop gedoe met de autoverzekeraar. Wel heeft schade altijd gevolgen voor het aantal schadevrije jaren.

Wie is verantwoordelijk?
Rijd je schade? Dan is het nog maar de vraag wie daar de schuld van krijgt. Want als jij schade rijdt, is de coach niet altijd verantwoordelijk. Degene die achter het stuur zit, is verantwoordelijk voor de schade. Wel is het zo, dat de schade valt onder de autoverzekering van jouw coach. Immers staat de autoverzekering op zijn of haar naam.

Bij het melden van schade, is het belangrijk eerst van te voren uit te zoeken hoe de autoverzekering denkt over jonge bestuurders. Er zijn namelijk autoverzekeraars die in de voorwaarden hebben opgenomen, dat een bestuurder ten minste achttien jaar oud moet zijn. Dan kan het dus zijn dat de autoverzekeraar bij schade helemaal niets uitkeert, als een zeventienjarige de schade heeft veroorzaakt. De coach moet dit daarom eerst controleren, alvorens hij of zij een minderjarige achter het stuur zet.

Op naam van je ouders?
Sommige zeventienjarige kiezen ervoor om de autoverzekering op naam van de ouders te zetten. Dan draaien de ouders ook voor eventuele schade op. Autoverzekeraars raden het sterk af om kinderen te laten rijden, terwijl de ouders de verzekering betalen.

De verzekeraar moet namelijk een reëel beeld hebben van de bestuurder. Daarom wil de autoverzekering graag weten wie de regelmatige bestuurder is. Het liefst wil de autoverzekeraar ook de verzekering op naam zetten van de regelmatige bestuurder. Op die manier kan er namelijk een premie berekend worden. Jonge bestuurders hebben vaak minder rijervaring. Als argument gebruiken autoverzekeraars vaak ook de roekeloosheid van jongeren. Het is immers verleidelijk hard te rijden, zonder na te denken over de eventuele schade.

Wie niet eerlijk is over de regelmatige bestuurder, riskeert grote problemen. Vooral bij schadegevallen wordt het dan ingewikkeld om te verklaren hoe de schade is ontstaan. Dat kan grote gevolgen hebben voor de vergoeding van de schade.

Wachten
Wie een verstandig besluit wil nemen, wacht nog even een jaar. Op je achttiende mag je namelijk zelf een auto op naam hebben, zelf een autoverzekering afsluiten en je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de schade. Wel kan het zijn dat sommige autoverzekeraars hoge premies vragen, of je zelfs afwijzen voor de autoverzekering. Jonge bestuurders zijn namelijk een groot risico voor autoverzekeraars. Toch worden niet alle jonge bestuurders afgewezen. Er bestaan zelfs speciale autoverzekeringen voor jongeren.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

13.05 | 08:45
Home heeft ontvangen 6
08.01 | 20:28
Eigen verklaring heeft ontvangen 1
Je vindt deze pagina leuk